768x432dfferferfv

Ген. Михо Михов: Доброволната военна служба е добра идея, но …..

Ген. Михо Михов: Доброволната военна служба е добра идея, но преди да мислим за въвеждането й трябва да проучим има ли желаещи и да обезпечим съответната материално-техническа база

Доброволната военна служба е добра идея, но преди да мислим за въвеждането й трябва да проучим има ли желаещи и да обезпечим съответната материално-техническа база. Това заяви в ефира на БТВ ген. Михо Михов – експерт към АБВ и председател на комисията по отбрана в 43 Народно събрание. Той припомни, че идеята за доброволния принцип е застъпена от депутатите на АБВ, още когато на дневен ред се разглеждаше предложението за връщането към задължителна казарма.

„В предходния парламент се обсъждаше Закона за задължителната наборна служба, който беше внесен от настоящия министър на отбраната. Тогава от политическа формация АБВ бяхме против такава постановка за бъдеща армия. И сега с удоволствие чувам, че министър Каракачанов е водил разговори, включително и с премиера, да се подходи по друг начин.Става дума за доброволния принцип, при който младежи и девойки да бъдат шест или девет месеца в казармени условия

Тази идея на министъра на отбраната е добра, но трябва първо да се проучи ще има ли желаещи. Когато видим, че има хиляди желаещи, на фона на около 55 000 деца от един набор, колкото средно се раждат годишно, тогава може да се пристъпи към подготовката на инфраструктурата в казармата. Защото днес не може да се живее така, както са живели някога войниците – с общи тоалетни, спални и прочие. Всичко това са разходи, които тази година никой, никъде не ги е залагал.

И ако такава идея се реализира и се подкрепи от обществото след по-сериозна дискусия,и има желаещи младежи, то аз наистина я приветствам, защото връзката между армията и народа някак си се скъса. Престижността на военната професия също страда и боеспособността на Българската армия не е тази, която трябва да бъде заради системното недофинансиране, което касае и въвеждането на доброволната служба, лошото кадрово развитие и старата бойна техника“.

Според ген. Михов доброволната военна служба може да бъде използвана и като механизъм за насърчаване на младите хора да продължат своя път на развитие в Българската армия. „Чрез евентуалното въвеждане на доброволната служба може да бъде попълнен, например, мобилизационният резерв. Като се има предвид, че постоянният резерв в момента е 3000 души – една бригада, която не е попълнена и на 50 процента.

По-важното е обаче, че ще има едно тестване за младежите и девойките, за самите тях, дали биха приели военната служба и след като завършат този доброволен модул от шест или девет месеца, а може и по-малко. Дали бихаостанали професионални войници. Или пък да се създадат условия да бъдат приеманис предимство във висшите военниучилища. Тук е мястото да кажа, че за тези хора трябва да има някакви привилегии. Освен заплащането за тези 6-9 месеца, трябва да има привилегии и за реализацията им в обществото“.

Ген. Михо Михов коментира и състоянието на въоръжените ни сили. „Най-голям недостиг има в сухопътните ни войски. Става дума за около 5500 души, което са приблизително две бригади. Не казвам, че само там е проблема, но в края накраищата, ние две бригади в момента не сме реализирали, а това води и до икономисване на средства.

И някой сега, може би правилно, реши да се отпуснат 100 милиона лева за повишаване на заплатите в армията. Този номер с бюджета обаче се правеше и в годините назад. Обикновено финансовият министър знае колко души са на служба и точно толкова отпуска за заплати. А допълнителното, което беше дадено,означава увеличение на заплатите с между 30 и 50 лева, което е един жест, но нищо солидно за финансирането на военните все още не е направено. Т.е. има нужда от солидно повишаване на заплатите на професионалните войници“.

В заключение генералът бе призован за коментар по отношение на продължаващите спорове около закупуването на нов боен самолет. „Подходът на министър Каракачанов за поддържане на МиГ-29 е правилен. Но успоредно с удължаването на жизнения цикъл на този изтребител, ние трябва да вървим и към закупуването на нов самолет. Аз винаги ще казвам, че ние имаме нужда от нов самолет, от завода.

Трябва да се съобразим и с това колко са неговите разходи за един летателен час.„Грипен“ харчи на час, заедно с текущите ремонти през годините, около 4000 евро. F-16 харчи осем хиляди евро на летателен час, а F-18, за който заговори и министърът на отбраната,харчи 14 000 евро, с което е съизмерим с„Юрофайтър“. Тези параметри наистина са много важни. И ако питате мен, новият самолет „Грипен“ беше подходящ, а и Чехия и Унгария вече имат опит с него“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *