147603854227642

Ивайло Калфин: Ще направя всичко възможно АБВ да продължи да се развива

 

Имаме нужда от обновление. Ще направя всичко възможно АБВ да продължи да се развива. Това заяви в ефира на БТВ зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин. „Ние напускаме ръководството на АБВ , но не напускаме партията. Това е нещо, което обсъждаме от доста време. Има нужда действително от обновление. Няма нужда да призоваваме всички други да го направят. Ние даваме пример, но не очаквайте да се оттеглим от политиката. Просто ще излязат напред нови лица , които са достатъчно добри и компетентни“, посочи той.

Според Калфин промените ще бъдат възможни в средата на януари. „Имаме заседание на конгреса на 15 януари. Тогава би могло да бъде избран нов лидер. След това новият лидер ще предложи състав на ръководството. Трябва да е ясно обаче, че първо ние няма да изчезнем от хоризонта , напротив  ще бъдем много по-активни. Второ : познавам много млади партии, които изчезват заедно със запазването на един и същ лидер и стопяването на подкрепата около тях. Ние направихме партия не заради лидерите.

Ние гледаме на АБВ като на едно колективно усилие, което да произвежда нови личности  с идеи в политиката.  Още повече , поне за мен, а се надявам, че има и още много хора като мен –  няма друга политическа сила , която да олицетворява, да изразява нашите интереси , като граждани, като избиратели. Така, че аз ще направя всичко възможно АБВ  да продължи да се развива. И да докажа, че тя не е партията на един или на друг“, заяви още той.

В страни от темата Ивайло Калфин  бе помолен за становище по отношение на решението на Росен Плевнелиев да не сформира служебен кабинет, което бе определено от ръководството на АБВ  като нарушаване на Конституцията.  „Едно от основните задължения на президента в една такава ситуация е да назначи служебно правителство. Разбирам от една страна Плевнелиев, че едно „Коледно правителство“ което ще управлява по празниците , ще бъде прецедент, но трябва да е ясно, че това правителство можеше да бъде назначено много по-рано.

След като БСП и ГЕРБ казаха, че няма да поемат мандат беше ясно , че без тяхно участие няма как да се създаде правителство и трябваше много по-бързо да се действа.  Всички тези неща можеха да се случат много по бързо. Всъщност, те се забързаха едва последните два, три дни, а правителството си подаде оставка на следващия ден след изборите, преди месец.  Един месец на практика не се случва нищо.  И тук въпросът е , че имаме Конституция. Вярно е , че за първи път сме в такава хипотеза да се сменят президентите и да трябва да се назначават две  служебни правителства, но това се случва и е разписано в Конституцията.

В крайна сметка освен логиката трябва да се следват и законите. Така, че доброто решение за господин Плевнелиев беше, много по –бързо да назначи служебно правителство, което действително да не управлява само по Коледа, но след като той изчака , поне сега беше длъжен да го направи“

Ивайло Калфин бе призован за коментар и по отношение на възможността за повишаване на пенсиите и реформата при пенсиите за хора с увреждания. „Това , което задължително трябва да се направи с пенсиите, е те да се увеличат, но не само най-ниските пенсии, а всички. Това повишаване на минималните пенсии на 300 лева на практика наказва всички останали, които са работили и са си плащали осигуровките, защото техните не биха мръднали. Ако този милиард и шестстотин милиона лева, който  се твърди , че е необходим за да се повишат минималните пенсии на 300 лева, се използва за всички, това означава 15 процента увеличение на всички пенсии. Това трябва да се направи.

Преизчисление на всички пенсии съобразно натрупания стаж. За да се направи това не може да се разчита само на държавата, не става само със субсидия, трябва да се увеличат и пенсионните вноски. Трябва да знаем обаче, че това не е  просто разход. Това са средства на хората с ниски доходи , които ги инвестират обратно. Т.е., те си купуват продукти и влиза обратно Данък добавена стойност, раздвижва се по някакъв начин бизнесът.

По отношение на темата с инвалидните пенсии има безспорно нужда от промени, но не познавам човек , който би ги направил с лека ръка. Всъщност, целта е след промяната хората с увреждания да получат по-добра грижа. Това е смисълът на една такава промяна , а не да се спестят един пари, които после да се дадат за нещо друго“.

В заключение Калфин отговори и на журналистически въпрос, свързан с  манипулативна  по думите му  статия в електронното издание „Епицентър“ , в която се посочва, че той проявява интерес към позицията на еврокомисар. „Винаги съм се отнасял с голямо уважение към журналистите. За съжаление обаче е очевидно, че финансовите проблеми карат някои журналисти да правят какво ли не със себе си, за някакви дребни суми.

Тази статия по мой адрес е пълна с неверни и манипулирани факти. Тази статия е лъжа. Не е ставало и дума за моята кандидатура“, посочи Калфин. Той още веднъж заяви, че от  Европа идват  ясни сигнали, че ако България продължава да бави  номинацията си за еврокомисар ще остане единствената държава без представител в комисията, поне за известно време и накрая ще получи ресор без особено значение при формирането на политиките на Стария континент.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *