248078668_2991097771152688_3978766752185847492_n (1)

Бургаският Областен управител проф. Мария Нейкова обедини няколко български университета

Областният управител проф. Мария Нейкова обедини няколко български университета на тема „Академични партньорства в сферата на националната сигурност“. Инициативата се провежда за първи път и началото беше поставено от УНИБИТ, Бургаски свободен университет и Шуменския университет.

В организираната дискусионна кръгла маса се включиха и академични авторитети в сферата на националната сигурност и чрез онлайн връзка, които приветстваха инициативата на проф. Нейкова. Според тях науката има и е готова да даде решения по въпроси, свързани с националната сигурност в условията на Ковид-пандемия и злонамерени атаки върху интернет пространствата на институциите.

„Идеята за обединение между университетите се роди спонтанно, но именно спонтанността генерира добри идеи и решения, защото академичната общност е мозъка на нацията, защото все повече трябва да се вслушваме в науката за решаването на проблемите на съвременното общество“, каза в приветствието си Мария Нейкова и допълни, че е убедена в полезността на дискусията.

Академичното съсловие на трите университета се обединиха, че поставените въпроси и проблеми на форума ще имат своето развитие и продължение. Теми, станали обект на дискусията, бяха свързани с гражданския и парламентарен контрол  върху системата за сигурност в България, както и образователни аспекти на система за противодействие на модели за ненасилствена смяна на политически режими. Идеята е следващата година научната общност да излезе със съвместен научен труд за националната сигурност, който да стане наръчник в обучението на бакалаври, магистри и докторанти.

Проф. Тереза Тренчева, заместник-ректор на УНИБИТ, обобщи дискусията на финала и оцени работата на форума като успешна в изпълнение на първата година от Политиките за развитие на университетите на МОН.

Това е първата стъпка на следващите инициативи в подкрепа на партньорствата между висшите училища в България

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *