fweewfww

Бареков: Новата ни партия ще обяви война на корупцията и статуквото

 

На 7-и януари избираме ново име и ново ръководство на ББЦ. Провеждаме партиен конгрес, на който ще поставим началото на новия ни политически проект. На събитието ще присъстват интересни международни гости, известни със своята антикорупционна дейност – ще стъпим основно върху борбата с корупцията и борбата срещу статуквото. Без рестарт и без ново начало за България, промяната няма как да бъде осъществена. Това обяви сензационно евродепутатът Николай Бареков в предаването „Темида – цената на истината“ с водещ Нина-Никол Хамилтън. Ние сме пълни с идеи – както за  малкия и средния  бизнес, така и за младите и образовани, но безработни хора. Искаме именно тези хора да мобилизираме. Когато те са готови за промяна, ще дойде моят час“, отсече Бареков като припомни, че идеите, с които е влязъл в политиката, са достигнали едва-едва до хората 2 години по – късно и то „чрез мощната машина на Слави Трифонов“.

На въпрос как ще коментира крайно репресивната политика на ГЕРБ, Бареков припомни, че е лично потърпевш. „Проверките срещу мен продължиха цели 3 години. Бяха започнати по инициатива на г-н Бойко Борисов и Цветан Цветанов, а Христо Иванов (б.р. бившият правосъден министър) и „Протестна мрежа“ бяха използвани като маши, за което бяха възнаградени с постове. Проверката завърши с констатацията, че дължа 100 лева, които внесох в хазната“, отбеляза той. Евродепутатът подчерта, че подкрепя активността на данъчните служби и органите на държавното обвинение, но по думите му проблемът се състои в това, че тя е насочена не към крупните бизнесмени и политици със съмнителни солидни доходи, а към малкия и среден бизнес и хора като самия него. „Мобилизират се десетки държавни служители, изразходва се огромен държавен ресурс за извършването на ревизии, от които в хазната влиза сумата от 100 лева, както в моя случай“, възмущава се той. За да аргументира тезата си Бареков посочи за пример и крупния бизнесмен Огнян Донев, който дължи 63 млн. данъци, но бива необезпокояван от службите.

Бареков коментира и изнесените от Борисов данни от борбата с корупцията. По думите на евродепутата те не коресподират с действителността – „целта му е да заблуждава публиката и да безчинства безнаказано“. Като посочи конкретни цифри, Бареков констатира от една страна, че по времето на „злополучния Орешарски“ заловените количества контрабанден тютюн са били в пъти повече, а от друга – че през 2015-а година са извършени най-големите кражби. По темата за контрабандата в България евродепутатът не пропусна да анализира и сивия сектор при горивата. „По думите на Валентин Златев, шеф на петролната и газовата асоциация, приходите от акциз през 2015-та година са били 2,1 млрд. лв., а загубите от контрабанден внос на горива са били също толкова – 2,1 млрд“, заяви Бареков и отправи следния въпрос: „Има ли друга европейска държава, в която да не е платен акциз за половината от внесеното гориво?“.

След като бе обявен от водещата за единственият опонент на Борисов, Бареков отбеляза, че напоследък са се „навъдили доста кандидати“ за това „отличие“, визирайки бившия правосъден министър Христо Иванов и бившия реформатор Радан Кънев. „Те бяха дългогодишни слуги и маши на Борисов и сега изведнъж се обърнаха срещу него“, припомни евродепутатът и подчерта, че той самият не поддържа отношение с премиера в оставка от 2012-а година. „Борисов и хората около него нанесоха безбройни беди на народа си и на крехката демократична система в България. Няма институция, която тези хора да не опустошиха. Неговото управление  се корени върху концепцията на абсолютния монархизъм“, убеден е Бареков.

=================================================

Бареков: Политиката за мен не е на всяка цена

Програмата на новото ни политическото движение ще бъде ориентирана към решаването на основните проблеми на политическата система. В момента тя не работи, резултатите от референдума на г-н Трифонов показаха ясно и категорично, че това е и мнението на обществото. Ние искаме много сериозна, но не борба, а победа в борбата с корупцията, защото България продължава да бъде най-бедната и същевременно най-корумпираната държава в Европейския съюз. Това обяви евродепутатът Николай Бареков в интервю за предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ по БНР.

Бареков  подчерта, че участието в политиката за него не е на всяка цена.  „Аз съм тук, за да бъда морален коректив на тези, които опорочиха системата. Нито ме интересуват избори, нито дали ще бъда в политиката след 1,2 или 5 години. Имам 25 години трудов стаж като журналист и мога да си изкарвам хляба с професията си“, увери той и отбеляза, че идеята да се свика нов Конгрес е дошла от желанието да бъде привлечена нова обществена и политическа енергия.
От известно време има анкетата в интернет, в която хората дават своите идеи каква да бъде политическата програма на новата партия, както и какво да бъде нейното име. Десетки хиляди българи от страната и чужбина гласуваха в нея, похвали се евродепутатът.

По думите му ББЦ  е имала кратък, но забележителен живот. „Политическото статукво направи всичко възможно да унищожи тази политическа формация – цялата ни парламентарна група беше накупена в българския парламент от управляващото мнозинство, защото то нямаше полза от подобен коректив. Проектът е изчерпан, но не и идеите му“, категоричен е Бареков.

Като свой най-голям успех в работата си като европейски депутат Бареков  определи директния лобизъм за финансиране на пострадалите райони в България и Унгария. „Само 2 месеца след като бях избран за европейски депутат, проведох разговори с г-н Юнкер и дадох тласък за отпускане на помощта за наводнения варненски квартал „Аспарухово“, припомни той и подчерта, че е член на ръководството на третата по големина група в ЕП и на две ключови комисии –  Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Бареков допълни още, че е един от малкото европейски депутати заявил публично, че над 20 млрд. европейските средства, отпуснати за България, са били откраднати от шепа олигарси.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *