IMG_3484

Бареков внесе сигнал в главна прокуратура срещу Групата на Гнидите

 Иво Прокопиев: Завеждам нова серия дела срещу Николай Бареков
Евродепутатът и лидер на „Презареди БГ“ Николай Бареков внесе в деловодството на Главна Прокуратура подписан лично от него сигнал за наличие на организирана престъпна група с участието на Росен Плевнелиев, бивш президент, и Иво Прокопиев, бизнесмен, с цел търговия с влияние и укриване на данъци. Евродепутатът подчерта, че документът е писан от неговия юридически екип в Европейския парламент със съдейстието на изявени германски професори – икономисти.

Бареков съобщи, че е нарекъл групата „Гниди“ и поясни, че причината да бъде кръстена по този начин е, че участниците са действали по подобие на въшките в косата – през плетеници от офшорни фирми. „Те са действали в продължение на много години. Основните лица на това ОПГ са Росен Плевнелиев и Иво Прокопиев. Присъединине са били и много техни роднини, служители и лица, които понастоящем са в Контролния орган на „Да, България“.

Помолен да назове конкретни имена, Бареков уточни, че става въпрос за Юри Катанов, който е бил бивш неговнископоставен служител в радио „Канал Ком“. Понастоящем лицето, заедно с г-н Прокопиев, представлява „Алфа финанс холдинг“ АД и е в ръководството на формацията на Христо Иванов, заяви той.

Бареков обяви, че няма да разчита само на български институции. „Със случая ще бъде запозната както немската прокуратура, така и всички европейски институции, тъй като става въпрос за лица с изключителна голяма власт“, поясни той. Евродепутатът отбеляза факта, че въпреки подадения от него сигнал до НАП през 2013 година, Плевнелиев не е бил проверен. „В отговор на моя сигнал прокуратурата заяви, че е незаконно да бъде проверяван президентът, а въпреки наличието на солидния европейски имунитет, на мен ми бе извършена щателна проверка“, заяви той.
Документът има няколко направления, поясни лидерът на „Презареди БГ“. „Първото е за   наличието на офшорки, свързани с Плевнелиев и Прокопиев,   източили 5 млн. лв. от продажбата на „Каолин“. Измамата е извършена чрез   дружеството, представлявано от Прокопиев,   и кипърските дружества „Столбърг“ и „Уиклеф Холдинг Лимитид“, които се намират в тясна връзка с Плевнелиев, съпругата му Юлиана   Плевнелиева и лицето Десислава Недкова – бивша служителка (секретарка) на Иво Прокопиев. В резултат на   тази спекулативна препродажба на акции акционерите на   „Алфа финанс холдинг“ АД са ощетени с   4,54 млн. лв, а щетите за държавата са в размер на 560 хил. лв“, заяви Бареков.
На следващо място били изнесени факти и обстоятелства , затвърждаващи връзката на Плевнелиев с Прокопиев.   „Става въпрос за състоялата се тайна среща между бившия президент и и изп.-директор на “EVN” г-н Стефан Шишковиц   и извършената приватизационната сделка по прехвърлянето на миноритарния дял на държавата в „EVN Електроразпределение“ и „EVN Електроснабдяване, посредник при която е дружеството „Булброкърс“ЕАД, контролирано от Иво Прокопиев, на който прокуратурата вече повдигна обвинение за тази сделка“, каза още Бареков.
Евродепутатът разкри още, че в сигнала е упоменат с конкретни факти и публичноизвестният случай, при който Плевнелиев   източва управляваната от него фирма „Линдер-Ирис Имобилиен“ чрез своя офшорка в Кипър. Според евродепутата е налице основателното предположение, че Плевнелиев, съзнателно, е извършил отклонение от данъчното облагане, като е укрил реално получен доход в особено големи размери.
……………………………………….

Иво Прокопиев: Завеждам нова серия дела срещу Николай Бареков

Заедно с адвокатския ми екип подготвяме завеждането на нова серия дела срещу г-н Николай Бареков, заради разпространените в последните седмици множество неверни твърдения, обиди и клевети срещу мен, близките ми и бизнеса ми.

Това поведение е обществен рецидив. В миналото г-н Бареков няколко пъти е повеждал подобни кампании срещу мен, за което вече е осъден за същите или подобни твърдения и обидни квалификации.

Осъдих на две инстанции Николай Бареков и сайта му bnews.bg за причинени вреди, чрез разпространени клевети и обиди за над 30 000 лева обезщетение, лихви и разноски. Предстои произнасяне на третата инстанция, но обезщетенията са събрани.

Издателската група „Икономедиа“ също заведе и спечели дело срещу Николай Бареков за използването на снимки без разрешение и без заплатени авторски права. Делото е потвърдено на две инстанции, обезщетенията също са събрани.

През 2012 г. заведох и наказателно дело от частен характер за клевета срещу него с допуснат граждански иск от 1 000 000 лв. До момента това е най-високия допуснат граждански иск в България. Във финалната фаза на делото г-н Бареков получи депутатски имунитет като член на Европейския парламент. По тази причина делото към момента е временно прекратено. При отпадане на имунитета му то е бъде възобновено.

Независимо от агресивните опити правосъдието да бъде похитено, вярвам че България е правова държава. Ще продължа да завеждам нови искове срещу г-н Николай Бареков и всички други фалшиви говорители, които изпълняват главните роли в поръчковите медийни кампании за дискредитиране на неудобните обществени фигури. Тези кампании нямат общо нито с истината, нито с журналистиката, а целят единствено защита на властващия корупционен модел на държавно управление.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *