За предпазването от грипа е добре да не прекаляваме нито в преяждането, нито в ограниченията на храната. Това заяви проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диетика пред БНТ.

Не е препоръчително през Новогодишните празници да увеличим количеството калории и алкохол, защото те изключват имунната защита на организма поне за едно денонощие, допълни тя.

За този период проф. Донка Байкова препоръчва качествено белтъчно хранене – с мляко и млечни продукти с ниска масленост. Тя препоръчва киселото мляко, защото в него има живо микробиални клетки, пробиотици, които допринасят за имунната защита, съсредоточена като функция на стомашно-чревния тракт.

Подходящи храни за този период са извара, туршии и кисело зеле – стига да не са много солени – заради други пробиотици, които осигуряват добра микрофлора в червата.

Полезни са също лук, праз лук, джинджифил и чесън – поне две скилидки вечер – луковата група да присъства през целия ден. Също и лютивите подправки, риба заради мастните киселини Омега 3, които потискат възпалителните процеси в организма и активизират ензимите, които допринасят за защитата на организма срещу възпаления. Ако усетим първите симптоми на заболяването, да приемаме много витамини и минерали, съветва проф. Байкова.

Задължително за сезона, според диетоложката, е да приемаме цитрусовите плодове, сокове от ябълки, цвекло, целина.

Ако бъдем налегнати от вируса, да приемаме витамин С – 1000 мг за първия ден, а след него и други неспецифични противовъзпалителни препарати. Добре е да се похапне гореща пилешка супа топъл чай с мед и с лимон и клеева тинктура.