7ecbcd1cd38eb2570feca3c26506b629

АБВ: Гласувайте по съвест! Битката предстои!

 

 

Първият тур на президентските избори и проведеният заедно с тях референдум категорично показаха, че българското общество иска и очаква промяна. Промяна, която далеч не се изчерпва със смяната на едно име с друго, на една партия с друга. Обществото е отвратено от задкулисието, корупцията, партизанщината и некомпетентността, които всички те пораждат.

Коалиция АБВ напусна правителството в знак на принципно несъгласие с управлението и в израз на стремежа към дълбока промяна в развитието на институциите и именно този стремеж бе заложен като послание на кандидатите на Коалиция „КАЛФИН ПРЕЗИДЕНТ“. Гласуването на президентските избори потвърди това наше поведение с една засилваща се тенденция към промяна.

Водена от този обществен стремеж, ПП АБВ пристъпи към президентските избори с ясно изразено желание за най-широко обединение на левите и ляво-центристки сили и с пълното съзнание и готовност за необходимите компромиси. За съжаление, срещнахме високомерие и некоректност. ПП АБВ, нейните членове и симпатизанти бяха поставени в трудната ситуация да се конкурират не само с опоненти от противоположния идеен полюс, но и с такива, които би трябвало да се възприемат като евентуални партньори.

Преди балотажа, отчитайки противоречивите настроения, ПП АБВ се изправя пред дилемата за подкрепа на един от двамата кандидати. Това показва и допитването до нашите структури, според което : „не подкрепям никого“ се препоръчва от 3,45%; подкрепа за Ц. Цачева от 6,9%; подкрепа за Р. Радев от 20,69%; по съвест – 68,97%. Очевидно е, че преобладаващото мнозинство приемат, че всеки член следва да изрази своята воля така, както диктува неговата съвест.

С тези резултати  от допитването  и с пълното съзнание за политическата зрялост и морал на своите членове, симпатизанти и всички, които подкрепиха на първи тур Коалиция „КАЛФИН ПРЕЗИДЕНТ“, ПП „Алтернатива за българско възраждане“, ПП „Обединен блок на труда български лейбъристи“, ПП „Българска партия либерали“, ПП „Федерация активно гражданско общество“, ПП „Движение Гергьовден“, ПП „Партия на зелените“, ПП „Гражданско обединение за реална демокрация – ГОРД“ се обръщат към тях  : „Гласувайте по съвест“.

Не това е битката, която ще доведе до исканата и търсена от всички ни промяна. Тази битка предстои!

………………………………………………………………………………………………………………..

 

Румен Петков: Уверени сме, че нашите членове и симпатизанти ще намерят своето вярно решение  за гласуването на балотажа

Уверени сме, че нашите членове и симпатизанти ще  намерят своето вярно решение  за гласуването на балотажа. Това заяви в ефира на БНР зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Той коментира позицията на партията, заявена  след  вътрешно допитване в нейните редици  – да се гласува  по съвест. „С допитването до нашите членове показахме уважение и увереност към интелигентността им и към способността им в създалата се ситуация да намерят своето вярно решение. Това е демократичният начин в една политическа сила да се вземе решение, което да даде и възможност на нейните членове да са със самочувствието на участници във вземането на важните политически решения. Да са със самочувствието на хора, които имат пряко участие в правенето на политика. Мисля, че по- добър акт от пряката демокрация днес много трудно можем да измислим“.

Зам.-председателят на АБВ  отговори на въпрос, свързан с позицията на БСП да не търси открито политическа подкрепа преди балотажа. „Непотърсена подкрепа в случая и изобщо много ясното, грубото намерение да не се води политически диалог,  е израз на лош тон от страна на ръководството на БСП. На тяхното лошо отношение към политиката, към политическите партии. Това е демонстрация на нихилизъм, който хвърля много сянка на съмнение върху това дали изобщо ръководството на БСП вижда в партиите инструмент за решаване на политически въпроси или се търсят от тях други задкулисни средства, които доведат до определени резултати. Ако БСП правят това, защото имат за цел да  избягат от публичния разговор с ДПС… Това също не мога да го разбера. Не е честно, не е и почтено да търсиш подкрепа, но да го правиш по един начин, който в очите на обществото няма как да не накъртва“.

Петков бе призован за коментар и по отношение на заявените от премиера тези за допуснати грешки. „Премиерът е малко позакъснял и далеч неизчерпателен по отношение на грешките , които изреди, в направлението ГЕРБ. Няма логика два дни преди това да каже, че ще остави държавата в прекрасно състояние, а после да изреди грешки, и то пак казвам, твърде пестеливо. Например, ако не беше грубата грешка от първия мандат, днес щяхме да имаме въведена в експлоатация нова ядрена мощност. Напротив, ние не само нямаме нова ядрена мощност, но и ще платим солено тези грешки, които според мен трябва да имат и прокурорски измерения“, заяви Румен Петков.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *