Preskonferenciq_Sofiq_11_12_2017

АБВ в защита на читалищата и минералните извори в София

Столичната и младежката организации на АБВ се обявиха за създаване на стратегия за стопанисване на минералните извори на София и възраждане на читалищната дейност в града

Столичната и младежката организации на АБВ се обявиха за създаване на стратегия за стопанисване на минералните извори на София и подобряване на градската среда.„В София има няколко минерални бани, които са в окаяно състояние. Години наред те не се реставрират. В същото време столицата ни е уникална, в нея има 42 минерални извора с 8 различни по минерализация видове вода. Сега единствената действаща минерална баня е тази в Панчарево. Вярваме, че трябва да се възстановят тези бази. Изискали сме от експертна институция да ни предостави доклад за качеството на минералната вода“, заяви председателят на младежката организация на АБВ за София Пламена Пламенова.

Според нея управлението на столицата трябва да работи по-активно и за запазване и развитие на културно-историческото наследство на града. “Виждаме как всеки ден паметници на културата се рушат. Разрушават се и се бутат сгради през уикенда, когато институциите не работят, което е недопустимо. Трябва да се предприемат мерки да се запазват и да има общо регулиране на фасадите на сградите в София“, посочи Пламенова.

Думите й допълни зам.-председателят на АБВ-София Васил Георгиев, който обърна внимание на проблема с развитието на градската среда на София, свързан със строежа на високи сгради.„Предвижда се един закон, в който се казва, че това, което до сега е разрешено за София като високи сгради, ще бъде построено. А след това вече високите сгради нямали да бъдат в центъра на столицата. Т.е. хем ще правим закон срещу небостъргачите в центъра на София, хем това, което до сега е предвидено ще бъде построено. Хем ще вземаме уж мерки, хем ще си правим и това, което искаме“, посочи той и добави, че проблем за града, който за сега не намира своето решение представлява и липсата на местаза паркиране, непосилно големия трафик и изчезването на зелените площи.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *