Още по темата

  • Боби Ваклинов с „абсурден“ акт за шум в Слънчев бряг
    21.08.2017
  • Ангелкова срещу Симеонов: Нужна е дискусия за курортите, проверките не бяха координирани
    20.08.2017

С премахването на всички преместваеми обекти в седемте национални курорта по Черноморието се ангажира вицепремиерът Валери Симеонов.

„Не само Слънчев бряг, но и Златни пясъци са се превърнали в уродливо подобие на ниско бюджетни арабски пазари. Не казвам „Капалъ черши“, защото той е от много висок клас, сравнение с тях“, заяви Симеонов, който това лято поведе широко отразена борба с прекомерния шум от нощните заведения по морето.

Симеонов: Маргините и Маджо клатят държавата през туризма. Получи подкрепата на Борисов

Спират фестивала „Solar“ заради акциите на Симеонов

В края на активния туристически сезон той обърна внимание и на въпроса с преместваемите обекти в големите курорти, които „се държат от фигури от подземния свят”.

„Те са собственост на някакво Слънце, на някакъв Козел… Да, те дават хляб на много хора, но не дават хляб на държавата“, смята Симеонов, който още изтъкна, че за 2016 г. постъпленията в Слънчев бряг от преместваеми обекти са по-малко от 50 хиляди лева.

„Смешна работа“,обобщи вицепремиерът и допълни, че всички тези обекти са в „сивия бизнес“.

Изключение от плана за ликвидиране на преместваемите обекти ще правят спасителни постове, медицински пунктове и водни атакрациони.

„Морето е една природна забележителност, която обаче трудно може да бъде видяна от тези сергии и барачки, разположени в курорта”, изтъкна Симеонов и заяви готовността си да се обзаложи „ на 100 евро със всеки, че ако кажете на един турист „ей тука е морето“ той няма да го види“.

Ангелкова срещу Симеонов: Нужна е дискусия за курортите, проверките не бяха координирани

Мрежата: Вицепремиерът „вилнее“ на Слънчев бряг

Стотици на протест срещу Симеонов, недоволни и на „Корал”

Преместваемите обекти и шума изглежда са нежеланите от вицепремиера характеристики на курортите ни, несъвместими със заявената му цел –

промяна на туристическия бранш”.

Част от мерките за постигането й е и ликвидирането на държавното дружество „Слънчев бряг” АД, което стопанисва инфраструктурата на големия курорт, стана ясно от днешния брифинг на Симеонов в Бургас.

По думите му, дружеството не генерира печалби, а създава условия за мащабна корупция и инфраструктурата може да бъде прехвърлена на Община Несебър.

Според Симеонов акциите на НАП, полицията и митниците в курортите, в някои от които и самият той имаше дейно участие, са довели до ръст на приходите.

„Бизнесът става по-дисциплиниран“, допълни вицепремиерът, като в рамките на брифинга стана ясно, че платените данъци до момента са над 200 млн. лв.

Валери Симеонов се похвали и със спад на престъпността в курортите. Той изтъкна, че това лято няма нито един случай на т.нар. „балконинг” – навик предимно на млади чуждестранни туристи да скачат от терасите на стаите си в басейна на хотела, довели до много инциденти.

Реално само в рамките на два дни през август двама 20-годишни британски туристи починаха след падане от балконите на стаите си в Слънчев бряг.

Симеонов спомена единия случай, но определи причината за него като „търсене на сродни души по балконите“.