640_332578_c70989f2a927680ab0a538862861b303

Румен Радев поздрави Роженския събор

Румен Радев благодари за възможността да сподели енергията и емоциите на Роженския събор

Мисията на Роженския събор е да ни напомня, че така, както нашите каба гайди могат заедно да разлюлеят една непоклатима планина, така всички с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде. Този призив отправи президентът Румен Радев при откриването на Събора на народното творчество и животновъдство на Роженските поляни, предаде „Фокус“.

Румен Радев благодари за възможността да сподели енергията и емоциите на Роженския събор. Това не само е един от най-вълнуващите празници на народното творчество, но и на българщината, защото днес над родопските поляни цари автентичния и непокорен български дух. Поздравявам всички родопчани, които пазят свято традициите на духа и за които свободата е състояние на духа. Ние българите тачим местата, които ни събират и обединяват, които ни дават възможност да погледнем към самите себе си през погледа на нашите предци и на техните ценности, защото Роженският събор е съвременен израз на красива и живописна страница на родопската приказка от дълговечната българска история, отбеляза държавният глава.

Президентът припомни, че някога на роженските поляни са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата. Днес се стичаме хиляди от всички краища на Отечеството и от целия свят, за да почерпим сила от корена. Да потърсим най-чистата вода от извора за прежаднелите си души. България би осиротяла без магията на родопската песен и без животворния звук на гайдите. Днес обаче Родопите са сред най-бързо обезлюдяващите се краища на България и със всяко обезлюдено родопско село, угасва един светилник, който отнася със себе си не само мъдростта на старците, но и надеждите ни за още неродените, не скри треговата си Радев. Държавният глава пожела на всички участници, организатори и гости да запомнят това събитие като празник на българската родова памет и като жив извор на българското единство.
„Рожен 2019“ започна под звуците на родопски чанове и гайди.

Преди официалното откриване бе изпълнена родопска сюита от над 200 гайдари, след което имаше и танцови изпълнения на Фолклорен ансамбъл „Родопа“. Тържественото откриване продължи с изпълнения на певицата Мария Бечева и гайдарят Илия Учиков от Чепеларе. След тях на Рожен пя и космическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев. След фолклорната част, президентът Румен Радев даде символичен старт на събора със звука на родопски чанове.

Над 3500 участници от всички краища на страната ще се изявят във фолклорния конкурс на четири сцени от 19 до 21 юли. За пръв път ще участват и фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна. С различни прояви, изложби, музейни експозиции и атракции съборът в Рожен ще представи народната ни музика, обичаи, обредност, фолклор, танци и носии. Организатори са община Смолян, община Чепеларе и сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“.

Print Friendly

Автор: БСТВ


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *