735878ba7db08e42c6e7498101612d41

Румен Петков: Недопустимо е Великобритания да иска …..

Румен Петков: Недопустимо е Великобритания да иска от партньорите си да отзовават руски посланици, а да не представя никакви доказателства

 

Недопустимо е Великобритания да иска от партньорите си да отзовават руски посланици, а да не представя никакви доказателства. Тази теза защити в ефира на Нова телевизия членът на ИБ на АБВ Румен Петков. „Поведението на Великобритания в този скандал е еманация на българската поговорка „някой ми изцапа гащите“. Когато настъпи Брекзит веднага пак беше казано Русия. Вчера обаче в британския парламент служител на скандално известната фирма „Кеймбридж аналитика“каза, че всъщност Брекзит е манипулиран от тази британска компания. А след случая „Скрипал“, вчера беше пробита британска антидопингова лаборатория и без всякакви разсъждения отново беше обвинена Русия. За това,в случая, трябва да има някаква мярка в собственото безсилие да защитиш територията си.

Мисля, че този натиск, който се оказва системно върху ЕС и други партньори на Великобритания, трябва да се ограничи в рамките на разумното. В британските медии България беше сложена в държавите, които ще изгонят дипломати. Това е нецивилизовано и не смятам, че ЕС трябва да взима най-пошлите черти на Варшавския договор”, заяви той.

Според Петков в случая „Скрипал“ продължава да няма яснота от къде се е взел химическият агент, както и кой е извършил с него престъпните действия. Той припомни, че лаборатории, които могат да го произведат има на много места по света, както и че с аргумента „някой притежава ядрено или химическо оръжие“ вече е злоупотребявано в световен мащаб. „Факт е, че до Солсбъри има британска лаборатория, която произвежда нервнопаралитични отровни вещества.

Така че по отношение на отровното вещество, Русия може да го е измислила, но го произвеждат редица държави. Второ, вече веднъж британски премиер излъга по най-циничния начин света като каза, че Ирак произвежда ядрени оръжия, дайте да ги атакуваме, за да ги лишим от възможността да станат заплаха за света. И ние се включихме юнашки. Бяха избити десетки хиляди граждани на Ирак.

След това същият този премиер с половин уста се извини. Т.е. когато говорим за факти смятам, че в случая позицията на българското правителство заслужава приветствие, защото – да, ние искаме факти. Другото са разсъждения, необосновани агресии, атаки, които водят до едно никому ненужно напрежение днес“, посочи Румен Петков и припомни как, например,България беше обвинена за атентата срещу папа Йоан Павел II и подложена на огромен външен натиск, докато накрая се оказа, че страната ни и българските граждани, които пострадаха тежко от тази конспирация, са невинни.

По отношение на дипломатическия натиск от страна на европейските ни партньори да подкрепим Великобритания и също да изгоним руски дипломати, членът на ИБ на АБВ посочи още:„България трябва да престане да бъде „барабар Петко с мъжете”, да се държи като изпълнител на мокри поръчки. Ние трябва да имаме своя външна политика, разбира се, в рамките на избора, който сме направили, а той е ЕС. Самият ЕС трябва да осъзнае какви са му потребностите.

Ако ще имаме такива ръководители като Юнкер, които имат неадекватно поведение и това се видя,за съжаление, по един безпардонен начин във Варна, трябва да се замислим дали самото ръководство на обединена Европа не ерозира европейските ценности”, заяви Румен Петков.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *