na-44574

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ЕАФФ – ПЪРВИЯТ В ЕС С ОРДЕН

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ЕАФФ – ПЪРВИЯТ В ЕС С ОРДЕН ОТ СЪЮЗА НА ХОРЕОГРАФИТЕ В ГРУЗИЯ

С Орден за съществен принос бе награден президентът на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАФФ Калоян Николов. Той участва в Международна научна конференция в Батуми по специална покана на Съюза на хореографите в Грузия.

„Високата награда се връчва за първи път на заслужил деятел в областта на фолклора извън пределите на Грузия, което прави признанието още по-ценно и значимо! Изключително съм развълнуван!“, сподели Калоян Николов. Орденът връчи лично председателят на Съюза на хореографите в Грузия проф. Лаузи Чанишвили в рамките на изложба на грузинското хореографско изкуство, част от програмата на научния симпозиум.

В рамките на третото издание, чиято тема бе „История, настояще и бъдещи перспективи на хореографския фолклор”, президентът на ЕАФФ изнесе доклад, в който акцентира върху ролята на съвременните информационни технологии и сценично хореографско представяне при съхраняване на нематериалното културно наследство.

Програмата на делегатите в конференцията включваше посещение на древната римска крепост край Батуми от I век – GONIO-APSARUS и на училището за фолклорни изкуства в пределите на автономна република Аджария в Грузия, с директор Гурам Хозреванидзе.

В последния ден от пребиваването си в Грузия президентът на ЕАФФ Калоян Николов и директорът на EuroFolkTV – Мариана Нуцова, заедно с главният секретар на Съюза на грузинските хореографи Мурман Гамисония, посетиха репетиция на Професионален ансамбъл „Батуми“ към Община Батуми с главен художествен ръководител Еймураз Полкомадзе.

Много танци от местния фолклор имаше и в заключителния тържествен концерт, посветен на гостите, участващи в конференцията. Участие на сцената взеха 40 състава от 5 града в Грузия, а повече от 1300 души публика аплодираха техните изяви и официалните представители на България в конференцията – извънредния и пълномощен посланик на Република България в Грузия Десислава Иванова и президентът на ЕАФФ Калоян Николов.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *