SN-Samokov

ПП АБВ ще работи за развитието на туризма у нас

ПП АБВ насрочва срещи с ключови министри за развитието на туризма у нас

Председателят на ПП АБВ Константин Проданов пое ангажимент да постави ключови проблеми за развитието на туризма у нас пред няколко министерства – на енергетиката, туризма, на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите. Това стана на работна среща в град Самоков с кмета на общината Владимир Георгиев и експерти от двете страни.

Проданов е категоричен, че налице е приоритизиране и целенасочено фаворизиране от страна на държавата на едни зимни курорти у нас, за сметка на други. Като пример той даде големите държавни инвестиции в Банско, каквито в курорта Боровец, например, липсват. Лидерът на АБВ е категоричен, че няма цялостна дългосрочна визия за развитието на туристическата индустрия, която да е печеливша и да стимулира развитието на регионите.

Срещата в община Самоков беше провокирана и от писмо, от лятото на миналата година, което общината е адресирала до премиера и ресорния министър с въпроси по основните проблеми в туристическия бранш като липса на добра инфраструктура и стабилно електрозахранване. Отговор на писмото до днес няма получен. „Тук става въпрос за най-стария зимен курорт у нас – Боровец и такова неглижиране, особено на фона на фаворизиране на курорти като Банско, за мен е необяснимо“. Проданов подчерта, че темата е актуална и в момента, около промяната на устройствения план на Пирин. Центърът на дебата там, според него, е съзнателно изместен и вкаран в тезата „За или против развитието на туризма. За и против втора кабинка“.

В рамките на срещата в Самоков председателят на АБВ подчерта, че Боровец предлага огромни възможности за развитие и с подходяща стратегия и инвестиции от държавата потенциалът на курорта ще бъде развит оптимално.

Румен Петков, член на Изпълнителното бюро на АБВ, допълни, че разговори за развитието на туристическата индустрия у нас са инициирани неведнъж от страна на партията. „Много пъти сме поставяли въпроса за това, че фаворизирането на един курорт, без значение летен или зимен, удря България като туристическа дестинация и сме настоявали за комплексно решение.

„Няма държавен туризъм в Европа, но няма туризъм без държава в Европа. И ако говорим за силно развит туристически продукт, държавата върви напред – с национална туристическа инфраструктура, със сигурността на туристите, координацията между държавната и общинска власти. Затова нашият апел е към държавата“, коментира зам.-председателят на ПП АБВ доц. Христо Михайлов.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *