2111591166

От сайта“ Биволъ „сезираха СЕМ за цензура в БНР

Днес от името на Биволъ изпратихме в Съвета за Електронни Медии жалба срещу БНР за упражняване на цензура и грубо нарушаване на конституционните права на българските граждани,информираха „Несебър нюз“ от известния сайт.

В жалбата настояваме СЕМ да образува проверка и технически одит на обстоятелствата, заради които на сайта на БНР е станала временно недостъпна статията „ТИМ контролира 25 процента от „ЧЕЗ Електро“ и 5 процента от „ЧЕЗ Разпределение“.

http://bnr.bg/post/100057690/tim-kontrolira-25-procenta-ot-chez-elektro-i-5-procenta-ot-chez-razpredelenie

От наличните свидетелства и безспорно регистрирани събития е известно, че до 11 март 2018 статията е била достъпна. След като е цитирана в социалната мрежа Facebook на 12 март 2018 тя е станала недостъпна. По-подробно описание на хронологията и свидетелствата по случая можете да откриете в следната публикация:

Мистериозен технически проблем изтрил статия за ЧЕЗ и ТИМ от сайта на БНР

Обяснението на г-н Александър Велев за внезапно възникнал технически проблем, което е изложено в отговор по ЗДОИ РД 29/102 от 22.03.2018, не е удовлетворително и противоречи на логиката и здравия разум.

Несериозно е да се твърди, че след като 5 години не е имало технически проблеми с тази статия, изведнъж са се появили такива точно в момента, когато тя е станала обект на повишен читателски интерес заради шумния обществен скандал около продажбата на ЧЕЗ.

Според нас е налице опит за цензура, както и последващи усилия да бъдат заличени и фалшифицирани следите от неправомерно вмешателство в институционалната памет на обществената медия.

Към този извод навежда и фактът, че достъпът до статията е възстановен едва след формално запитване по ЗДОИ, което оставя документална следа, а не по самоинициатива на БНР след като информацията за свалянето на статията беше широко оповестена в социалните медии.

В жалбата подчертаваме, че с тези действия на БНР са нарушени грубо конституционалните права на българските граждани, дефинирани в Чл. 40. ал 1 от Конституцията на Република България, а именно:

„Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.“

Настояваме също така проверката на СЕМ по този случай да бъде проведена прозрачно и г-н Велев да бъде изслушан публично, с възможност за журналистите да му зададат въпроси.

Надяваме се българските медии да не подминат с мълчание този скандален случай, доказващ вмешателство на властта в информационното пространство, за отстраняване на неудобна информация от голям обществен интерес,се казва в изпратената ни информация“

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *