3(2748)

Обединение „Бъдеще за туризма“:Сметката с парите от ЕС не излиза

Обединение „Бъдеще за туризма“ алармира за това Европейската комисия

1.358 млрд. евро се губят някъде по пътя от Брюксел до София. Това са неусвоени и недоговорени средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в програмния период 2014-2020 г. (моля вижте тук), в това число директна помощ от ЕК за ликвидност на бюджета.

На 13 март ЕК взе решение тези средства да бъдат предоставени на 27-те страни-членки в отговор на кризата с COVID-19.  В изявленията на държавните мъже досега никъде не се споменава за този ресурс, напротив, правителството се готви да увеличи тавана на дълга от 2.2 млрд.  на 10 млрд. лв.

„Силно сме обезпокоени от информационното затъмнение как ще бъдат разпределени и усвоени тези средства, както и от съществените несъответствия между обявените от ЕК и прилаганите в България мерки за справяне с икономическата криза“, посочва Радка Мандилова, председател на Национално сдружение „Случаен превоз“, което е член на Обединение „Бъдеще в туризма“.

От организацията считат, че публичните финанси на ЕС са обща отговорност на страните-членки и тяхното усвояване трябва да бъде максимално прозрачно. По тази причина Обединение „Бъдеще за туризма“ изпрати искане за спешна проверка на предоставените средства от ЕСИФ. То е адресирано до Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, и комисарите по икономика, бюджет, транспорт, право и потребителска защита, ценности и прозрачност.

Организацията изчислява, че около 210 млн. евро са необходими за пряка подкрепа на българския туризъм и съпътстващите го дейности. Тази сума включва осигуровки и безвъзмездни грантове за екскурзоводи и други самоосигуряващи се лица, за субсидиране на работни заплати за 3 месеца, отлагане на данъчни и осигурителни плащания за 6 месеца, безлихвени заеми до 100 000 евро.

„Макар и приблизителна тази помощ е едва една четвърт от недоговорените средства по фондовете. Те възлизат на 812 млн. евро и вече са на разположение на българското правителство“, категорична е Радка Мандилова от Обединение „Бъдеще за туризма“.

За организация

852a8676-5f5a-4a29-a647-278977a88976Обединение „Бъдеще за туризма“ е организация за сътрудничество между всички сегменти в българския туристически сектор, в която влизат над 700 неправителствени организации, физически и юридически лица. На практика зад нея стоят около 300 000 заети в сферата на туризма – туроператори, туристически агенти, хотелиери, ресторантьори, собственици на къщи за гости и места за настаняване, екскурзоводи и превозвачи.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *