Tishev

Николай Тишев: Налице е конфликт на интереси !

Николай Тишев:  Как частни лица са участвали в писането на законопроекта за електронните съобщителни мрежи?! Налице е конфликт на интереси

 „Кой пише законите в Република България? Народните представители, които, в случая, са се подписали като вносители на законопроекта за електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура, Министерски съвет и съответно Министерството на транспорта или частни лица, които са в конфликт на интереси, тъй като текстовете, в  някои членове, определят и средства, които тези частни субекти ще получат!“ Този въпрос повдигна от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП за България“ Николай Тишев.

Той обясни, че мрежовите оператори имат право на минимална информация относно съществуващата физическа инфраструктура. „Искаме да направим промяна в първоначално внесения текст, затова че тези мрежови оператори или държавни органи, които са нарушили закона, т.е. – не са спазили чл. 4, ал. 4 и чл. 7 и не са предоставили информацията, която по закон трябва да се предостави, да не увеличават необосновано цената, която така или иначе ще заплати оператора на електронни съобщителни мрежи. Цената трябва да е същата, каквато биха си я получили от ЕИТ (единна информационна точка)“ – подчерта Николай Тишев.

„Интересното е, че когато в комисията обсъждахме тази промяна, първоначалното становище на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията беше следното: Считаме, че предложението би могло да бъде подкрепено, с което да се осигурят равни условия за получаване на информация от ЕИТ или от мрежовия оператор“ – добави той.

Народният представител коментира, че ЕРП-тата са били изключително активни в изказването на становища, различни от направените предложения. А най-интересното е, че те са направили едно заявление, което е, меко казано, неприемливо. Става въпрос за това, че Светозар Илазов от „Енерго-про“ и Петя Колчева от „ЕВН“ са заявили, че са участвали в писането на въпросните текстове.

 В тази връзка Тишев отправи и втори въпрос.

„Ако лобистки закон е този, който се пише от народни представители под диктовката на частни интереси, то тогава как се нарича законопроект, за който частните субекти директно заявяват, че са участвали в писането му?!“

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *