Lubomira-tv-Evropa-28--6-2018

Любомира Ганчева: България има нужда от АЕЦ „Белене“

 Централата означава икономика, образование, десетки хиляди работни места

България има нужда от АЕЦ „Белене“. Централата означава икономика, образование, десетки хиляди работни места. Тази теза защити по време на дебат в ефира на телевизия „Европа“ зам.-председателят на АБВ и председател на младежката структура на партията Любомира Ганчева. „От АБВ винаги последователно сме защитавали аргументите в полза на изграждането на АЕЦ „Белене“.

Първо, ядрената ни енергетика е структуроопределящ за икономиката ни отрасъл, чието производство е с висока добавена стойност. Той гарантира десетки хиляди нови работни места с  по-високи от средните за страната заплати и то в регион, който има нужда от подпомагане, в който има нужда от мерки, за да се задържат младите хора.

Когато става въпрос за „Белене“ говорим и за национална сигурност, защото когато развиваме ядрената си енергетика нашите съседи също ще имат интерес да пазят нашата сигурност. Не на последно място говорим и за развитие на образованието“, заяви тя.

Във връзка с темата Ганчева бе категорична и че България не бива да отстъпва от позициите си на държава, използваща от десетилетия ядрена енергия за мирни цели, тъй като това ще ни превърне от енергиен лидер на Балканите в страна, която внася скъп ток от своите съседи. Тя опроверга тезите, че потреблението на електроенергия у нас не обосновава изграждането на втора АЕЦ.

„Безспорен факт е, че дори при намаляване на икономическата активност в страната през последните години и на фона на икономическата криза като цяло, всички прогнози сочат очакван ръст от 15 до 21 процента на електропотреблението за страните от Източна Европа. Според експертите например, се очаква и масовото навлизане на електромобилите, което също е свързано с повишаване на консумацията на електроенергия“, посочи зам.-председателят на АБВ.

По думите й няма как евтиното производство на ток от централата в „Белене“ да бъде заменено с електроенергия, добивана от ВЕИ – съоръжения, част от които работят само през определени периоди на денонощието и струват двойно по-скъпо за същото количество произведен ток, а имат и двойно по-кратък експлоатационен срок.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *