7b408e85a15c4c37970188a5a8323ed4

Константин Проданов: Трябва да имаме национални приоритети за председателството си в ЕС

 Унизително е политиците в България да говорят за „големите началници“ от Европа.

 

Унизително е политиците в България да говорят за „големите началници“ от Европа. Това принизява националното самочувствие на нашата, с право, горда нация. Когато нас ни е имало, имали сме държава, много от тях не са съществували. Политическата клика у нас масово търси начин да осребри предателството си спрямо националните ни интереси. Това заяви в ефира на телевизия „Евроком“ лидерът на АБВ Константин Проданов.

По думите му страната ни трябва да търси умело начини да защити своите приоритети, особено предвид предстоящото ни председателство на ЕС, а не да чака спуснати решения от чужди държави с положение и авторитет на Стария континент. „Нашият собствен политически елит сякаш гледа как възможно най-успешно да се продаде на западния началник. Българският премиер, например, говори съвсем в прав текст в публичното пространство за канцлера Меркел като за „големия началник“.

Той казва: „Нека големите началници да се разберат.“ Това той може да си го говори „на маса“. Но ние сме горда нация, съществували сме, когато голяма част от тези нации в Европа изобщо ги е нямало под настоящата им форма. Унизително за националното ни самочувствие е това, че политическата клика в момента търси, едва ли не, как по-доходоносно да осребри предателството си спрямо националните ни интереси.“

Според Проданов е недопустимо диалога относно председателството ни да се свежда до битови въпроси, а да не се поставят на разискване въпросите, които вълнуват цялата нация. „До този момент не съм чул нищо конкретно относно това какви наистина са нашите приоритети на това председателство, какви цели си поставяме да постигнем. Ние опираме до „битовизми“. До това да приемем, да нахраним, да извозим чужденците – да постегнем малко НДК. Т.е. нашето европредседателство, което ни дава възможност и трибуна да поставим въпроси като драстично нарастващите неравенства в ЕС, като „изтичането на мозъци“, ако искате и политиката на ЕС по отношение на бежанците и това квотно разпределение, срещу което скочиха от „Вишеградската четворка“.

Това са все неща, които ни вълнуват и имат пряко отношение върху нашето битие, ние не ги определяме за поставяне. Напротив, гледаме отново „как да не се изложим пред чужденците“. Всъщност въпросът за нарастващото неравенство и Европа на няколко скорости го поставят в ЕС и то, богатите страни. За това говори Жан-Клод Юнкер, за това говори и ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард, но у нас ако някой говори за това ще го нарекат комунист, ще го пратят, образно казано, в Сибир и прочие нелепости. Всъщност това са истинските проблеми, които ги отчитат на запад сериозните политици. Във Великобритания, например, лейбъристката партия се представи много по-убедително, с една много сериозна лява програма.

В нея се говори за връщане на държавата в сектори, като ЖП транспорта и пощите, във водоснабдителния сектор. Там се говори за безплатно висше образование, за безплатни детски градини, което АБВ предложи, но бе отхвърлено в парламента. За по-високи данъци за богатите. Това са традиционни социалдемократически, леви мерки, които ако тук ги предложи някой, веднага ще кажат, че е мухлясал марксист, чугун и прочие. Всъщност се оказва, че огромна част от младите хора именно, са гласували за тази програма на лейбъристите. Това е така, защото това са реалните теми на обществото в Европа“, посочи той.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *