Kynev_Iambol2

Инж. Петър Кънев: Темата за доходите е въпрос на национална сигурност

bsp-bulgariaИнж.  Петър Кънев, водач на листа на „БСП за България” за 2-ри МИР Бургас и водачът на листата на Коалицията за Ямболски избирателен район Кристиан Вигенин се срещнаха с представители на бизнеса в Ябмол и с членове на работодателски и браншови организации. Провеждането на форума имаше за цел да разясни каква е икономическата платформа на левицата и с какво БСП възнамерява да помогне на бизнеса. Кандидатите за народни представители искаха да чуят и предложения, които да включат в бъдеща управленска програма.

Обсъдени бяха проблеми, свързани с демографската криза в страната и влошената инфраструктура в населените места. А също и това,че образованието не подготвя нужните за бизнеса кадри.

Kynev_Iambol„Пречките от административен характер са предпоставки за влошаване на бизнес средата в Ямболска област и това не позволява на региона да развие пълноценно потенциала си за икономическо развитие”, каза в началото на срещата Кристиан Вигенин.

Инж. Петър Кънев припомни, че БСП са успели да прокарат промени в Закона за защита на конкуренцията, които касаят търговските вериги. Успели са и да премахнат  т. нар. график на отпуските, да въведат правото на работодателя да пенсионира работник, ако е навършил години за пенсия, премахнали са  касовите апарати на вендинг автоматите, освободили от някои счетоводни задължения микро и малките фирми. Кандидатът за народен представител сподели, че проблем остават микрофирмите. И коментира, че в България от 380 000 фирми 340 000 са микрофирми, а според европейската класификация те са с до 9 души работници. Той каза още, че българските 340 000 фирми работят 650-660 хиляди души, което означава, че в една фирма работят под двама човека, или това е гръбнакът на семейния малък бизнес. „Когато дойде една проверка дали ще е от НАП, дали ще е от Инспекция по труда, без значение каква е фирмата, веднага възниква въпросът какво ще правим”, обясни инж. Кънев и допълни: „Само за Инспекция по труда документите са 28 и как една фирма с двама души – обикновено съпрузи, ще представят график за работното време и куп други подобни документи, които се изискват от тях. На това трябва да намерим решение. Защото при всяка една проверките, които се правят, идва някой и ти казва: „Ами сега какво правим? ”И това е една хранителна среда за корупцията. Същото е с всички други регулации. Тридесет и четири органа имат право да влизат в една фирма и по всяко време да й разгонват фамилията”.

Друг сериозен проблем за бизнеса са таксите, заяви кандидатът за депутат.

 „Ако от данък печалба годишно в България влизат 2 млрд лв., от таксите влизат 2 милиарда и 400 млн. лв. Можете да си представите вече  докъде е ескалирало събирането на такси за всичко. От тия 2,4 млрд. 1,2 млрд. лв. са държавни такси, 1,2 млрд. лв. са общински такси. Особено в общините е абсолютно разграден двор. Защо издаването на една бележка в община „Тунджа” е 2 лв. , а в другата община е  20 лв., при положение, че разходите са едни и същи. За 2016 г. имаме ръст на 11 % от такси в приходите на бюджета, за 2017 г. планово е записано още 7,6 % увеличение. 5,5 % от целия бюджет на държавата се формира от такси. За банките – при 1,4 млрд лв. печалба, 1,2 млрд. лв. са от такси, пенсионните фондове ситуацията е същата”, бе категоричен инж. Кънев.

Той изрази надежда, че за разрешаването на проблема с таксите разчита на съдействие и от другите политически сили в Парламента.

Инж. Петър Кънев изнесе и интересни факти за санирането. По думите му в момента са санирани 300 блока, за които са платени 282 млн. лв. Което прави грубо по 200 лв. на кв. м., а са одобрени още 2000 блока.

При санирането по ОП „ Регионално развитие” за абсолютно същото нещо цената беше до 2-2,2 пъти по-ниска, заяви кандидатът за народен представител. И посочи, че най-скъпо то е във Велинград – 288 лв., а най-евтино е в Кюстендил – 116 лв.

Позицията на БСП е санирането да остане, но да се търси друго ценообразуване и друга организация, за да не се дава финансово-властови ресурс на кметовете, каза още инж. Петър Кънев.

Като последна тема инж. Петър Кънев засегна доходите, като изрази позиция, че е абсурдно работодателите да запазят работната си ръка със заплатите, които дават.

 „Няма как с 500 лева заплата или дори със средната работна заплата за страната- 1000 лева, да задържим работниците в страната. Истината е, че с 500 евро, като това се изкарва за една седмица при какъвто и да е труд в съседните държави, няма кой да ни остане да работи”, каза още водачът на листата на Коалиция „БСП за България” и обобщи, че в момента проблемът не е в квалифицираната работна ръка, а в това че няма никаква работна ръка. Той коментира, че за него темата за доходите е въпрос на националната сигурност и показва диспропорциите в обществото.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *