13335859_10207816341024368_5055727185670938000_n

За живота и делото на Архимандрит Климент Рилски

fdv  v vf

В клуба на Общинска организация Движение Русофили -Несебър йеродякон Сергий от манастира „Св.Георги“ – Поморие говори за живота и дейността на Архимандрит Климент Рилски –Кучеров /1900-1985/.

Поморийският свещеник разказа  за записани от Архимандрит Климент Рилски  свидетелства на самите от него изцелени и техните близки.В продължение на десетилетия Aрхимандрит Климент Рилски е на послушание в Рилската света обител като секретар, библиотекар, ефимерий, доброволен екскурзовод, завеждащ регистъра за сумите, изпращани от християни за различни църковни служби.

През цялото това време той грижливо събира свидетелства за чудесата на св. Йоан, както от писмата, които пристигат в манастирската канцелария, така и от устни свидетелства, за които съставя актове с подписите на свидетелстващите и трето лице.

В края на 1961 г. Рилският манастир е национализиран от „народната“ власт и обявен за музей, а монасите са преместени в други манастири. Архимандрит Климент Рилски, заедно с други братя, е зачислен към братството на Бачковския манастир.

Там вече в напреднала възраст обработва и преписва поредицата от „Непубликувани чудеса на св. Йоан Рилски“, усърден труд, който той приключва на 18 април 1965 г. (Цветница).

Тези, които се интесуват, могат да прочетат и за книгата с подробна автобиография на съставителя архимандрит Климент Рилец, Завет на св. Йоан Рилски и Молитва към светеца.

Максим МОМЧИЛОВ

=========================================================

В Несебър под егидата на Руската православна църква

New ImagewddfeВ клуба на Общинска организация Движение Русофили-Несебр на 17 октомври бе откритафото изложба „Православието – вековната връзка между руския и българския народ”. С организирането на тази изложба е завършен проекта, подпомогнат от Фонд „Соработничество” под егидата на Руската православна църква.

Изложбата отразява дейността на организацията  по изпълнение на проекта – посещение на Плиска, първата столица на новото българско царство; посещения на православни храмове, построени с помоща на Русия и Руската православна църква; запознаване с живота и дейността на братята Св.Св.Кирил и Методий и техните ученици, поставили началото на една нова писменост и култура;  покръстването на българите и разпространението на християнството сред православните народи.

Беседите, изнесени от иеродякон Серги от манастра „Св.Георги” в Поморие и  иеромонах Софроний от манастира „Св.Спас” на Бакаджика запознаха членовете на организацията и участниците в тези посещения с живота, отдаден на Бог и хората, на български духовници в Русия и руски духовници в България – Св.Серафим (Соболев) и Св.Киприан (Цамблак), Климент Рилски (Кучеров).

Отразено е посещението в Дряновския манастир за когото преди това протойерей Райчо, бивш игумен в манастира, със сълзи в очите разказа на участниците за трагичната историята на манастира. Изложбата може да бъде посетена от всички желаещи всеки ден от 10.00 до 17.00 ч.

Максим МОМЧИЛОВ

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *