Hr_Mihaylov

Доц. Христо Михайлов: БАБХ да каже има ли заболяване чума

Доц. Христо Михайлов: БАБХ да каже има ли заболяване чума по дребните преживни животни  в Югоизточна България

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) трябва ясно и точно да каже има ли заболяване чума по дребните преживни животни на територията на Югоизточна България. Това заяви зам.-председателят на ПП АБВ доц. Христо Михайлов.

Пред медиите той коментира, че до днес няма яснота по този въпрос – имало ли е болни животни или не. Доц. Михайлов определи поведението на БАБХ като неадекватно по казуса. „Заедно с нашата областна структура в Ямбол проведохме срещи със стопани, които са пряко и непосредствено засегнати от продължаващите действия, даже вече е време да кажа и бездействие от страна на БАБХ“, коментира той.

Доц. Михайлов каза също, че според мнението на академиците на една, две или три находки в средата на месец юни, установени и констатирани в референтната лаборатория, не е достатъчно основание да бъде обявено заболяване. „Нека отговорните органи да обявят има ли или няма.

Над 4000 животни са евтаназирани, няколко хиляди втори проби, снети от живите животни, за които е странно, че повече от месец вече се мълчи. Как първата находка в лабораторията във Връбница е установена и само за седмица потвърдена във Франция даде основание да се говори, че има заболяване. И как за вторите проби, за които минава повече от месец, има мълчание“.

Доц. Христо Михайлов алармира, че чумата по свинете е на прага на северната ни граница и няма никакви мерки и препоръки в тази посока. „Страната ни не може да спре чумата по дивата свиня. Проблемът е, че БАБХ нямаше никаква програма и мерки, които да се приложат спрямо Източнобалканската черна домашна свиня, която е на свободен режим на развъждане и отглеждане“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *