Snimka_PFK_20-02-2012

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПП АБВ :НЕ на нарастващата милитаризация!

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПП АБВ

ВЪВ ВРЪЗКА С НЕСАНКЦИОНИРАНИ ОТ МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО И ООН ВОЕННИ НАПАДЕНИЯ И НАРАСТВАЩАТА ОПАСНОСТ ОТ ВОЙНА

 

През последния месец няколко събития, свързани с тенденции на нарастващи конфликти в международните отношения, вълнуват милиарди хора по света. За всички тях общият знаменател е война. Все повече политици, анализатори и експерти, журналисти предупреждават, че светът е навлязъл в нова студена война, която може да прерасне в световна гореща война. Тече процес на милитаризация, увеличаване на военни бюджети, производство и продажба на оръжие.

Часовникът на Страшния съд на ядрените физици в Чикаго, който отмерва минутите до ядрения апокалипсис, бе преместен на две минути до полунощ и никога не е показвал по-близък ядрен сблъсък от 1953 г. досега.

Процесите на нарастващ протекционизъм, деглобализация, криза на международния неолиберален ред и засилваща се мултиполярна битка тепърва ще набират скорост. Капитализмът навлиза в период на войни, в които международното право, доказателствата, ролята на международни организации като ООН ще имат все по-малко значение. Видяхме го неведнъж през последните години.

В началото на 90-те години първата война срещу Ирак бе започната с един фалшив претекст, една лъжа – че войските на Саддам Хюсеин нападнали детска болница и избивали децата там. През 2003 г. започна втората война срещу Ирак – пак с изфабрикувани доказателства за притежаване на химическо оръжие, което отново се оказа лъжа. Резултатът беше милиони прогонени и избити, разрушена държава, а тези, които излъгаха просто се извиниха.

Резултатът беше разрушаване на светските режими и обръщането към Исляма като начин на мобилизация в разрастващите се конфликти. Резултатът беше началото на връщане в Средновековието чрез появата на „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“. Резултатът беше почти 30-годишна религиозна война в Близкия Изток, а и в столиците на различни страни в Европа. Резултатът беше огромна бежанска вълна. Резултатът за България от проявената съюзническа солидарност беше загубени човешки животи, загубени милиарди долари, дължим от Ирак дълг, опростен с широка ръка от най-бедната страна в ЕС!

Сега отново станахме свидетели на поредното нападение над суверенна държава в Близкия Изток, в разрез с международното право, без одобрението на ООН, извършено след произнасяне на присъда без доказателства, която не издържа елементарен причинно-следствен анализ, и в която липсва най-важното – мотив за такова отчаяно действие в момент, когато сирийската армия на практика е спечелила гражданската война.

Извършилите ударите по Сирия страни твърдят, че искат стабилизиране на ситуацията, но тази несправедлива агресия подпомага терористичните организации, участващи в конфликта и отдалечава решението. Близкият Изток е превърнат в буре с барут, погубени са вече милиони хора, а случващото се там засяга целия останал свят. Засяга силно и нас, тъй като сме на стратегическо място в бежанските вълни към Европа.

Много обезпокоително и показателно е и ставащото между Турция и Гърция – две страни-членки на НАТО, които преживяха вече военно противопоставяне във връзка с Кипър. Напрежението между тях се увеличава, сипят се заплахи, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг безучастно прави декларации, че нарастващата опасност от конфликт между тях „не е проблем на НАТО“. Когато става дума за недоказания случай „Скрипал“ от нас се изисква да сме солидарни и да участваме в конфликти, но когато става дума за нарастваща опасност от сблъсък между две натовски страни – това „не е проблем на НАТО“. Ако Гърция не е „проблем“, ще бъде ли България такъв при подобни опасности?

В ситуация на нарастваща войнственост, противопоставяния и конфликти България, която се намира в един от рисковите и нестабилни региони в света, е изправена пред все повече заплахи и несигурност.

Единственият път за решаване на проблемите в международните отношения е диалогът, базиран на взаимно уважение, равнопоставеност и обективност! Лицемерието, двойният аршин, провокациите, вменяването на вина априори отвращават и отблъскват всички трезвомислещи хора! Те нанасят и непоправими вреди върху доверието в международните институции и основните сили, призвани да поддържат глобалния ред!

Затова ние подкрепяме реакцията на българското правителство, което се вслуша и в нашата Декларация, и в исканията на други политически сили по повод дипломатическата война по случая „Скрипал“. Подкрепяме политиката на мир и сътрудничество със Западните Балкани и с целия Балкански полуостров.

Изразяваме нашата открита и ясна позиция:

НЕ на нарастващата милитаризация, НЕ на участието на България в недоказани конфликти! НЕ на нападенията, над която и да е държава, в разрез с международното право и решенията на ООН!

Смятаме, че българското правителство и парламент трябва много ясно и категорично да ОСЪДЯТ тези удари, както и изрично да обявят, че България ще спазва възможно най-стриктен НЕУТРАЛИТЕТ! Никаква криворазбрана съюзническа солидарност, която за нула време може да ни превърне в театър на военни действия или най-малкото – донор на пушечно месо в нова „коалиция на желаещите“!

Смятаме, че левите партии в България и по света трябва ясно и категорично да се обявят срещу войната и срещу нарушаването на международното право, както направиха двама от най-видните световни леви лидери – Джереми Корбин във Великобритания и Бърни Сандърс в САЩ. Трябва да бъдем солидарни, но солидарни в мира, не във войната!

Живеем във все по-опасни времена. Искат да ни вкарват отново и отново в най-различни войни. Да кажем „НЕ на войната“! Това не са нашите войни. Не ни правете част от тях! Всички заедно срещу войната!

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *