epa05951858 Russian guards march during the Victory Day military parade in the Red Square in Moscow, Russia, 09 May 2017. Russia celebrates the 72nd anniversary of the victory over the Nazi Germany in the World War II on 09 May 2017.  EPA/SERGEI CHIRIKOV

Ген. Михо Михов: Връщането на казармата трябва да бъде обект на референдум

 

България се нуждае от многофункцинални и нови бойни самолети

Връщането на казармата трябва да бъде обект на широка обществена дискусияи дори на референдум. Това зави в ефира на БНТ зам.-председателят на Гражданския съвет към АБВ и председател на Комисията по отбрана в 43-то Народно събрание ген. Михо Михов. Според него рязкото и бездебатно връщане на наборната служба би довело до стрес в обществото. Той подчерта и нуждата от сериозна предварителна подготовка на държавата за едно такова действие, свързана с  изграждането отново на цялата необходима инфраструктура, за което ще са необходими огромни средства и усилия. „Винаги съм твърдял, както и тази формация която представлявам, че трябва да се проведе дори и референдум по въпроса с връщането на наборната служба. Тук трябва да се води разговор с баба и дядо, дали искат внуците им да отидат в казармата. Трябва да се проведе разговор с майките и бащите, които се колебаят по въпроса. Трябва да се проведе и разговор с младежите и девойките, повечето от които може би не искат връщането на казармата“, посочи той и припомни, че в предходния парламент АБВ настояваше за това във военното обучение на подрастващите да се включат активно бившите военни, то да бъде с патриотична насоченост и младите хора да бъдат обучавани за реакции при бедствия и кризи.

Според Михов преди да се премине към подобни действия трябва да се постигне пълно постигане на сега заложените параметри на професионалната българска армия и тогава да се прецени каква е нуждата от допълнителна наборна служба. „План 2004 предполагаше една солидна армия от смесен тип на комплектоване. Макар, че силно критикувам Бяла книга едно и две, които сведоха армията до 90 танка, до 25 000 души, до 16 самолета и 6 кораба. Това е недопустимо, особено, че на този фон ние имаме 20 процента недокомплект на армията. Т.е. ако ние имаме пълният й комплект и Българската армия действително се готви по основната си мисия – отбрана, което означава и война, то тогава можем да преценим нужна ли е наборната служба или не е нужна. Но в общественото здраве и морал е нужна военно-техническа и патриотична подготовка на младежите и девойките. Хубаво е да се започне по доброволния принцип и така да се попълни резерва, който и в момента, заедно с постоянния състав, говори за една липса от 5 500 до 7 000 души в армията“.

Във връзка с темата ген. Михов бе призован за коментар и по отношение на новия военен министър. „Красимир Каракачанов е човек, който отдавна се готви за този пост, в личен план. Подготвен е, според мен. Ще бъде атрактивен и добре приет от хората в отбраната и особено от тези в униформа. И си мисля, че той ще бъде един добър министър. Аз си мисля, че в момента министърът продължава тезата си, която развиваше в предизборната кампания и по времето на предишния парламент, където той внесе два законопроекта за наборна служба и за т. нар. трудова повинност.В момента като експерт към ПП АБВ си мисля, че той се доближава до нашите възгледи.Както виждате, вече говори за доброволен принцип, говори за военно-техническо и патриотично възпитание в училището. И аз си мисля, че той даже сподели много откровено, че трябва да се проведе обществен дебат“, посочи зам.-председателят на Гражданския съвет към АБВ.

Ген. Михо Михов коментира и намерението на държавата да закупи нови бойни самолети, с които да бъде охранявано въздушното ни пространство.По думите му дебатите по темата продължават повече от 20 години, като вероятно забавянето се дължи и на редица лобистки и финансови интереси. Той обаче бе категоричен, че страната ни трябва да се сдобие възможно най-скоро с нови и то многоцелеви самолети, а не само с изтребители, които имат по-ограничен спектър на взаимодействие с армията ни. „Като летец смятам, че българските ВВС се нуждаят от нов самолет, който сега излиза от заводите. Трябва ни самолет, който да е съвместим с останалите родове войски и да ги подпомага в бойни действия. Многофункционалният самолет може да прихваща въздушни цели, да води въздушен бой, както и да нанася удари по земни и морски цели. Т.е. това е многофункционалност, която ще бъде съвместима с другите ни видове въоръжени сили. Добре е, че вече имаме къса листа с три самолета и от тях правителството трябва да избере“.

Той припомни и тезата си за това, че България не може да си позволи да не заделя достатъчно ресурс за отбрана и охрана на своите граници. „Системното недофинансиране на армията ще ни доведе до това, на което винаги съм се съпротивлявал, а именно съвместната охрана на въздушното пространство. След това, същото ще стане по отношение на морските ни граници. Това е отнемане на суверенитет и аз винаги съм бил против“.

В заключение ген.Михов изрази становище и по случващото се в Македония, където той е бил посланик преди няколко години.“Процесите в Македония не бива да се препращат към Охридския договор, който е остарял. Тиранската платформа също не е подходяща. Трябва етническите противоборства да преминават в идеологически. Никой няма да допусне Македония да бъде поделена“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *