dr_migarov

В Детския хирургичен сектор на УМБАЛ Бургас по-често оперират момчета

На снимката: д-р Георги Мигаров с един от малките си пациенти.

 

Бебе на 25 дни е един от последните пациенти в Първа хирургия

 

Момчетата са най-честите пациенти на Детския сектор към Първа хирургия на УМБАЛ Бургас. Бебетата от мъжки пол са предразположени към развитие на хернии и други заболявания, налагащи хирургично лечение, 5 до 7 пъти по-често в сравнение с момичетата, обяснява началникът на отделението д-р Георги Мигаров.

 

Един от последните пациенти е Златомир, който е само на 25 дни.  Той успешно е опериран от пилорна стеноза – диагноза, която се поставя веднъж на 500 новородени. При пилорната стеноза настъпва задебеляване на мускулатурата, което смущава нормалната работа на стомаха. „Симптомите се развиха класически, както казват лекарите – по учебник“, разказа майката на бебето Валентина Донева.  „Най-характерният е, че детето започва да повръща на фонтан, почти след всяко хранене, значително отслабва. Добре е родителите да се обърнат за консултация към хирург, ако децата им имат такива симптоми, защото ако операцията се отложи, има риск за живота“, обяснява д-р Мигаров. Д-р Мигаров е един от малкото детски хирурзи в Бургас с 34 години стаж.

В същия ден, в който д-р Мигаров оперира 25-дневния Златомир, в отделението постъпва и друго бебе – 6-месечният Мелих. При него диагнозата е инвагинация – т.нар. преплитане на червата. Рискът за бебето е остра чревна непроходимост, която може да бъде фатална.

Инвагинацията заема второ място сред острите хирургични заболявания сред децата до 14 години, след апендицита. Най-често се среща  в първите 2 години. „Симптомите също включват повръщане, липса на изхождане. Има болка с пристъпен характер, която внезапно се появява при напълно здрави деца“, казва хирургът.

Детският сектор към Първо хирургично отделение на УМБАЛ Бургас работи повече от 20 години. На година тук се оперират между 100-120 деца. Най-чести са операциите на хернии, които се срещат по-често при момчетата, но при момичетата могат да бъдат по-опасни. Тези операции се извършват за 1 ден в рамките на еднодневната хирургия – децата се оперират сутринта и вечерта са си вкъщи.

Операциите са щадящи и при тях не се правят шевове, а се използват специални лепила, с цел да не остава белег и да не се травмират децата допълнително при свалянето на конците. Симптомите, които могат да насочат родителите за консултация с детски хирур са болки, подуване в слабинната област, плач.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *