1450238401_9548213698

Брифинг на генерал-полковник Рудско С. Е.в Русия

Брифинг на   началника на главното оперативно управление на
Главния Щаб на Воените Сили на Руската федерация генерал-полковник Рудско С. Е.

(14 април 2018 г.) „Медиа Мост България“ Москва. Борис Анзов

На 14 април в периода от 3.42 до 5.10 (по Московско време по военни и цивилни обекти на Сирийската Арабска Република  са нанесени въздушни и морски ракетни удари от носители на САЩ и техните съюзници.

Руските системи за противовъздушна отбрана на бази Хмеймим и Tартус своевременно са засекли и контролирали всички стартове на ракети както морски, така и на въздушни носители на САЩ и Великобритания.

Анонсирано участие на френската авиация не е фиксирано.

Задействани са самолети на военновъздушните сили на САЩ В-1Б,
F-15, F-16, както и самолети на военновъздушните сили на Великобритания „Торнадо“ над акваторията на Средиземно море, от кораби на американските военноморски сили „Лабун“ и „Монтерей“ от акваторията на Червено море.

Стратегически бомбардировачи В-1Б са нанесли ракетни удари над сирийската територия в района на ЕТ-ТАНФ, незаконно удържана от САЩ.

На ракетни бомбови удари са подложени редица сирийски военни летищата, промишлени и изследователски обекти.

По предварителни данни, жертви сред цивилното население и военнослужещите на сирийската армия няма.

Според наличната информация, само 103 крилати ракети са изтреляни, включително по море, модел „Томахоук“, а също и управляеми авиобомби GBU-38 със самолети В-1Б, самолети
F-15, F-16  прилагат ракетни атаки „въздух – земя“.

Самолети „Торнадо“ на британските военновъздушни сили, са изстреляли осем ракети Scalp EG“.

Сирийските средства за противовъздушна отбрана, в основата си използват комплекси за противовъздушна отбрана съветско производство,  което успешно отразява удари на въздушни и морски средства за поразяване.

Прехванати 71 крилати ракети. В отразяването на ракетния удар по Сирия  са били задействани сирийски средства за ПВО С-125, С-200, „Бук“, „Квадрат“ и „Оса“.

Това е доказателство за висока ефективност на руското оръжие притежавано от Сирия и  високата подготовка на сирийски военнослужещи, подготвени от руски специалисти.

През последната година и половина Русия напълно е възстановила системите за противовъздушна отбрана на Сирия и продължава да я усъвършенстват.

Бих искал да се отбележи, че преди няколко години, като се има предвид спешната молба на някои наши западни партньори, ние се отказахме от верижни доставки в Сирия на зенитно-ракетни системи С-300. С оглед на това, което се случи вярваме, че е възможно да се върнем към разглеждането на този въпрос – и не само за Сирия, но и в други държави.

Цели на ударите са били, в това число и  авиационните бази на сирийските ВВС. В данни за обективен контрол на Русия се говори за това.

По летище ДЮВАЛИ в удара са участвали четири ракети – всички свалени. По летище ДУМЕИР – 12 ракети, всички свалени.

По летище БЛЭИ – 18 ракети, всички свалени.

По летище ШАЙРАТ – 12 ракети, всички свалени.

Летищата не са засегнати.

От 9 ракети, изстреляни по не исползвано летище МЕЗЕ, 5 са унищожени.

От 16 ракети по летище ХОМС унищожени 13. Сериозни разрушения не се наблюдава.

30 ракети са участвали в удара по обекти в района на населените места БАРЗ и ДЖАРАМАНИ.  7 ракети от тях са унищожени. По тези обекти,се твърди, че са имали отношение към така наречените „военни химически програми“  на Дамаск, частично  са разрушени. При това, те отдавна не се използват, хора и оборудване към тях не е имало.

Руските сили на противовъздушната отбрана са били приведени в боен режим на работа. Изстребителната авиация извършва бдение във въздуха.

Нито една от крилатите ракети в зоната на руските средства за противовъздушна отбрана не е попадала. Руските противовъздушни комплекси не се задействани.

Считаме, че този удар не е отговор на мнима химическа атака, а реакция на успехите на сирийските въоръжени сили в борбата за освобождението на своята територия от международния тероризъм.

При този удар нанесен точно в този ден, когато в Дамаск трябва да започне работа на специална мисия ОЗХО за разследване на инцидента в град Дума, където се предполага, че е употребено химическо оръжие.

Искам да обърна вашето внимание, че няма обекти за производство на химически оръжия в Сирия което е фиксирано от Организацията за забрана на химическите оръжия.

Този факт на американската агресия показва незаинтересованост на САЩ в обективността на текущо разследване, в опит да осуети процеса на мирно уреждане в Сирия и да дестабилизира обстановка в Близкоизточния регион и няма нищо общо с декларираните цели за борба с международния тероризъм.

В момента ситуацията в Дамаск и в други населени места в Сирия от нас се оценява като спокойна.

Ние внимателно следим настоящата там ситуацията.

Благодаря за вниманието.

От Москва Русия Министерството на отбраната на РФ Борис Анзов

Print Friendly

Автор: От Москва за "Несебър нюз" Борис Анзов


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *