Частен случай - Мая Димитрова

БНТ ще излъчи първото издание на „Частен случай“

ЧАСТЕН СЛУЧАЙ С ОБЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ

 

 

На 29 октомври 1993 г. в ефира на БНТ се излъчва първото издание на публицистичната рубрика „Частен случай“. Както преди четвърт век и днес отправна точка за репортерите на обществената телевизия са сигналите на зрителите, а историите, разказани пред камерата на БНТ, правят видими проблеми, които засягат множество хора.

„Всеки частен случай, който представяме, е възможност да потърсим общественото измерение на даден проблем, – разказва редакторът на предаването Весела Смилец. – Всяка лична история е по своему драматична за хората, които я преживяват, но и показателна за всички нас, които не сме застраховани от опасността, да попаднем в капана на сходни обстоятелства, понякога тъжно повтарящи се.“

Конкретните примери в предаването илюстрират пропуски в законите, административни недостатъци, повтарящи се грешки, а понякога и куриози, които предизвикват обществената чувствителност, провокират по-задълбочено вглеждане в проблемите, ангажират емоционално. Те провокират отговорните институции да намерят смисъла на своята абстрактна обществена функция в конкретната  отговорност и внимание към всеки частен случай.

След 4 годишна пауза, специалния репортаж на Мая Димитрова за един от множеството случаи на имотни измами с фалшиво пълномощно, отбеляза завръщането на „Частен случай“ в ефира на БНТ. За самата Мая Димитрова, това също е своеобразно завръщане в популярната рубрика, в която тя за 15 години е разказала на зрителите стотици частни случаи.

„Гражданското самочувствие е част от гражданското съзнание. Хората, които застават със своята лична история пред камерата, не търсят връзки или съдействие по втория начин. Те проявяват гражданска отговорност, оголват своя проблем, за да го превърнем в казус за обществото“ – смята един от авторите на предаването.

Над рубриката „Частен случай“, която се излъчва в неделя, след новините в 8:30 часа, работят журналистите от дирекция „Информация“ на обществената телевизия. С годините, отразяването на новините и актуалните събития в различни области на живота е тренирало усета им за важното в морето от изявления и изостря чувствителността за справедливост. Познаването на законите и проблемите е важно условие всяка от историите в „Частен случай“ да бъде разказана не като „клюка за съседа“, а като поука за всеки.

Продукцията „Частен случай“ е донесла на БНТ поредица от национални награди за висока социална чувствителност в 6 издания на фестивала „Българската Европа“. През 2014 г. на Мая Димитрова е присъдена и голямата награда в същия журналистически конкурс, а година по-рано е призьор на Годишните награди „Валя Крушкина – журналистика за хората“.

Тази неделя Татяна Йорданова ще разкаже заплетената история на Двойната къща в София: как се срутва културна ценност със 111-годишна история и как паметник на културата може да „възкръсне“, за да заобиколи не само данъка, но и общественото недоволство.

Всяка седмица в поредицата „Частен случай“, журналистите от БНТ разкриват конкретни примери за данъчни измами, за транс-гранични замърсявания и фирми-фантоми – прекрачват от безличната терминология в територията на личното преживяване. Сигналите, получени на зрителската поща на БНТ (gledam@bnt.bg) или адресирани до екипа на предаването (chasten@bnt.bg) могат да бъдат Вашият „Частен случай“.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *