655-402-policiia-patrulka

АБВ ще инициира широка обществена дискусия

АБВ ще инициира широка обществена дискусия свързана със Закона за частната охранителна дейност

 

 

„Ние от политическа партия АБВ ще инициираме широка обществена дискусия свързана със Закона за частната охранителна дейност. Считаме, че е внесен законопроект,който е в противоречие на Закона за нормативната уредба”. Това заяви на пресконференция в Плевен членът на Изпълнителното бюро на партията Румен Петков.

„Внесен е законопроект, без да бъде направено предварително обществено обсъждане с мотива, че това обществено обсъждане е направено преди няколко години. Конкретният текст, който сега се внася, в немалка степен се различава от предишния. Това е основният ни аргумент да атакуваме внасянето му по този начин”, коментира Пеков. Той добави, че в дискусията ще бъдат включени експертната общност, бивши служители на националната полиция, на различни служби в МВР и разбира се хората от частните охранителни фирми, които са пряко засегнати.

Според него, в законопроекта правят впечатление най-малкото две неща: „Първо, че на фона на ангажиментите, които се поемат за увеличаване на административния натиск върху икономиката и върху стопанските субекти, тук процесът е обратен – вменяват се редица допълнителни задължения на фирмите, които по същество ще затруднят в немалка степен администрирането на процеса.

И второ, законът полага издаването на серия от поднормативни актове, вътрешни наредби на министъра на вътрешните работи, което предполага режим на лицензиране и на последващ контрол както на лицензионната дейност, така и върху частните охранителни фирми, което ги прави пряко зависими от министъра. Т. е. създават се предпоставки за произвол на министъра на вътрешните работи и грубо вмешателство в работата на всяка една от частните охранителни фирми“.

Румен Петков сподели и още нещо, което според него е много смущаващо. „При предишните промени в Закона за частната охранителна дейност се е допуснало звеното за самоотбрана да се институциализира до степен, в която да може да участва в охраняването на стратегически за България обекти“. Като пример той даде звено от 4 човека в Козлодуй, което се занимава с транспортирането на територията на страната на ядреното гориво, което се внася от Русия и изнася обратно, след отработването му.

„Няма земна сила, която да ме убеди, че държавата може да се дистанцира от такъв процес и да го предостави, с цялото ми уважение към частния охранителен бизнес, на частни структури. Това е отговорност на държавата. Този закон не просто легитимира това безотговорно отношение на държавата, но го разширява. Защото в законопроекта не се коментират вредни товари”.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *