image-0-02-05-4e6a74aa39561f4d4d7c1c0d5bc3aa0c7a592f52beed02456468cd6001d73479-V

И София отпразнува Деня на Победата

Руски дневник

Ден на Победата в София
Стотици се събраха, за да отбележат Деня на Победата в София. Снимка: Десислава Бонева
Стотици граждани се събраха във вторник (9 май) пред паметника на Незнайния войн в София, откъдето тръгна възпоменателното шествие на „Безсмъртният полк“ по повод 72-годишнината от победата във Великата отечествена война.

Събралото се множество премина през жълтите павета, покрай Народното събрание и продължи до паметника на Съветската армия. Там ветерани, роднини и граждани поднесоха цветя.

Церемонията продължи с реч на посланика на Руската федерация в България н. пр. Анатолий Макаров, който поздрави събралото се множество. „Днес е общ празник за нас. Днес много хора се опитват да забравят уроците от тази война“, каза той.

„В редица страни, включително и тези, които се смятат за развити демокрации, пак надига глава нацизмът. Хитлеристите и техните поддръжници се обявяват за герои, събарят се паметници, престъпленията на холокоста се поставят под съмнение. <…> Тези факти укрепват решимостта ни да противодействаме на всеки опит да се възроди нацизмът и да се фалшифицират резултатите от Втората световна война (ВСВ)“, допълни посланикът.

Деца изнесоха празнична програма пред паметника на Съветската армия в София / Десислава БоневаДеца изнесоха празнична програма пред паметника на Съветската армия в София / Десислава Бонева

Макаров припомни на онези, които се стремят да пренапишат събитията и да „изтикат Русия в задния двор на историята“, че без победата ѝ е нямало да има нито европейска демокрация, нито Европейски съюз. „Много от страните в Източна Европа биха се превърнали в генетичен материал за чужд проект, при това без собствен език и култура“, каза той.

Венци пред паметника бяха поднесени от името на руския посланик в България н. пр. Анатолий Макаров, лидера на БСП Корнелия Нинова, председателя на ГС на БСП – София Калоян Паргов, заместник-председателите на Народното събрание Явор Нотев и Валери Жаблянов.

Заместник-председателят на 44-то Народно събрание Валери Жаблянов изнесе и реч пред събралите се хора. „Днес сме се събрали, за да отбележим най-великата дата в 20 век – 9 май, Денят на Победата. Денят, в който <…> на Европа бяха припомнени нейните цивилизационни ценности“, каза Жаблянов. Той припомни, че днес сме изправени отново пред опасности от различно естество и отбеляза, че фашизмът отново се опитва да си проправи път на Стария континент.

„Това е празник на човечеството, празник на мира, празник на хуманизма. Ден, на който ние дължим нашия живот, дължим и нашето бъдеще. Победа!“, с тези думи заместник-председателят на 44-то Народно събрание закри официалната част и започнаха празненствата.

===========================================================

Ръководството на АБВ, членове и симпатизанти на партията отбелязаха Деня на победата и Деня на Европа с поднасяне на цветя пред паметниците на Незнайния войн и Съветската армия в столицата

 

IMG_8319Ръководството на АБВ, членове и симпатизанти на партията отбелязаха 9 май – Деня на победата и Деня на Европа с поднасяне на цветя пред паметниците на Незнайния войн и на Съветската армия в София. На тържествата присъстваха лидерът на Алтернатива за българско възраждане Константин Проданов, основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов, членове на ИБ, АБВ-София и АБВ-Младежи.

Представителите на АБВ изразиха признателност и отдадоха почит на държавите, народите и воините допринесли за освобождаването на Европа и света от хитлерофашизма, както и към паметта на всички жертви на войната.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *