OLYMPUS DIGITAL CAMERA

61 милиона е бюджета на община Несебър за 2016 година

Съветниците приеха бюджета на община Несебър за 2016 г. И през тази година, както бе и в предходните, тенденцията той да е социално ориентиран се запазва. В дневния ред на януарската сесия бяха включени 39 точки, сред които най-важна беше проектът за бюджета на община Несебър за 2016 г.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

С представения бюджет – 61 млн. и 300 хил. лв., местната власт се стреми да осигури нормалното функциониране на всички обществените структури.  Общината ще продължи да осъществява своята приоритетна социална политика, която намира изражение в следните цифри:

За образование: държавно финансиране – 6 159 487 лв., местни и дофинансиране – 3 650 579 лв.

За социални дейности, включващи  Домашен социален патронаж, Център за социална рехабилитация и интеграция, Център за обществена подкрепа и Обществена трапезария, са предвидени 1 240 670 лв. от бюджета на община Несебър.

Запазват се помощите от по 2000 лв., отпускани за новородено дете, както и средствата за хемодиализно болни жители на общината  в размер на 55 хил. лв. Запазват се и намаленията за учащи и пенсионери за ползването на общински транспорт.

Предвидените средства за помощи за новородени деца и програма „инвитро”, както и помощи, отпускани с одобрението на Общински съвет, са в размер на 1 млн. лв.

Община Несебър е една от малкото, която подпомага със значителни средства и дейността на читалищата на своя територия -държавната субсидия е в размер на 141 600 лв., а дофинансирането е в размер на 337 000 лв. За пенсионерските клубове се предвиждат 92 400 лв. 700 хил. лв. ще бъдат отпуснати на спортните клубове. Планирани са средства за общинската полиция, командированите полицаи и пожарникари в рамките на 500 хил. лв. Има средства в бюджета за подпомагане на църкви и сдружения с нестопанска цел.

Капиталовата програма за 2016 г. ще е в размер на 18 904 100 лв. Строителната програма възлиза на 14 835 500 лв., а програмата за проектиране е в размер на 2 085 100 лв. Допълнителни капиталови разходи се предвиждат за офис техника, стопански инвентар и закупуване на техника, необходима за работата на БКС- Несебър. Те са в размер на 1 983 500 лв.

Приоритет за тази година е завършването на започнати строителни обекти от предходната година като: Многофункционална обществена сграда – Културен център, база на БКС, обществена сграда в Слънчев бряг, крайморски парк в Обзор, мини игрището за футбол в Стария Несебър, дома за възрастни хора в с. Кошарица.

В строителната програма са заделени и средства за нови, съобразени с бюджетната рамка, обекти. По тази линия ще започне изграждане на парково пространство около мини футболното игрище в стария град, изграждане на площадно пространство около културния център, алеи в новата част на гробищния парк в Несебър и облагородяване на старата част на същия гробищен парк. Предвидено е да се направят зрителска трибуна и помещения за ползване от отборите на градския стадион в Несебър, изграждане на осветление във вилна зона „Зора“, две детски площадки и футболно игрище в Свети Влас. Ще бъде извършен основен ремонт на пътя от село Равда към кръговото движение на главен-път Бургас-Варна. Ще се изгради пътна връзка с велоалея от моста на р. Хаджийска по път Оризаре-Слънчев бряг. За Кошарица е предвидено да се направи автоспирка, както и реконструкция и разширение на първия мост към селото от главния път Бургас-Варна. В село Гюльовца ще се изгради мост над р. Бяла към втория гробищен парк, а в Оризаре ще се построи пристройка към детската градина.

Община Несебър подготвя проект за реконструкция на уличното осветление на ул. „Хан Крум“ и съседни улици, предвиждат се средства за проектиране на летен театър и паркинг на северния скат в новата част на Несебър, както и спортен комплекс в близост по провлака, включващ подземен паркинг, спортна зала, подходяща за баскетбол, волейбол и художествена гимнастика, два тенискорта на открито, закрит градски басейн. Ще се проектира обреден дом в гробищния парк на града, улици в Слънчев бряг- запад, както и подземен паркинг със спортни игрища в двора на СОУ „Любен Каравелов“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *